Nybörjarkurs Nyckelharpa

Vill Du lära dig spela nyckelharpa?

Sista anmälningsdag 30 september Anmäl dig snarast.

Vi erbjuder i första hand en nybörjarkurs för vuxna nybörjare. Om intresse finns kan det också bli en fortsättningskurs. Mer info kommer om fortsättningskurser. Det kan bli kurs i Sandviken och eller Gävle. Kursledare Christer Sundbom.

Här kan du ladda ner information om kursen som pdf och jpeg.

Vi planerar erbjuda alla kursdeltagare möjlighet att få hyra en nyckelharpa. Vi har redan fått ihop fem–sex nyckelharpor som kan uthyras. Vårt mål är att få kontakt med fler personer som äger en harpa och är beredda att hyra ut. Har Du en harpa att hyra ut? Ring 070-575 54 00. Vi vill underlätta för de som vill gå kurs.

Nybörjarkurs nyckelharpa. Det finns inga speciella förkunskapskrav, vi börjar från grunden med instrumentets uppbyggnad och stämning. Hållning av instrument och stråke med stråkföring så att det blir musik med bra takt som man vill dansa eller marschera till, skriver Christer Sundbom. Vi kommer inte att använda noter då kursen är en gehörskurs, vilket innebär att man lär sig genom att lyssna, härma och sakta öva in vilka nycklar som ska användas.
Fokus kommer att ligga på att ge kursdeltagaren en teknisk grund som är nödvändig för att ta sig vidare, så att Du kan lära dig mer låtar på egen hand eller spela i ett spelmanslag.
För de som har spelat ett tag och kommit en bit på väg och vill lära sig mer är en fortsättningskurs ett alternativ som vi erbjuder, skriver Christer.
Christer har spelat låtar på fiol sedan 1974 och nyckelharpa sedan 1979 då han byggde sin första harpa. 1980 gick han en folkmusikutbildning med spel, dans och visor på Wiks slott. 1981 startade Christer folkmusiklaget Söderfors Brukskapell som han fortfarande leder och spelar då nyckelharpa. Christer har under åren varit kursledare på både fiol och nyckelharpa.
Kursen för vuxna nybörjare pågår i två år och omfattar cirka 80 kurstillfällen. De som deltar lär sig spela och kan sedan bli aktiva i spelmanslag och spelgrupper i Gästrikland. Det finns fyra–fem spelmanslag och spelgrupper som kursdeltagarna kan välja mellan. Kursdeltagarna får under kursen lära sig en grundrepertoar med gästrikelåtar samt även en del låtar från Uppland.

Kursavgift: Kursdeltagarna binder sig för en termin i taget. Tio till 20 kurstillfällen per termin.

Avgift: 90 kronor per kurstillfälle.

Anmälan:

Göte Andersson:
Sandvikens Spelmanslag, tel 070-575 54 00

Frågor: Ring 070-575 54 00 eller
Epost: gote.andersson@folkmusikfesten.nu